Wie krijgt het Steenbergen stipendenium 2023 voor jonge fotografen?

In samenwerking met de Steenbergen Stichting, presenteert het Nederlands Fotomuseum vanaf 12 oktober de 26ste editie van het  Steenbergen Stipendium. Voor deze editie zijn vijf genomineerden geselecteerd door een drieledige jury. De maker van het beste fotografische afstudeerwerk ontvangt een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Naast de juryprijs is er tevens een publieksprijs verbonden aan het Steenbergen Stipendium.

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 dé prijs voor jong fotografietalent die Nederland kent en gaat sinds de eerste editie samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum.

Ik ben gevraagd de prijsuitreiking te modereren en dat is extra bijzonder omdat de naamgever van de stichting, Johan Steenbergen een prominente plek inneemt in het boek dat ik schreef met mijn nicht Hella Rottenberg De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. Steenbergen was naast de bedenker en fabrikant van de Exacta camera ook consul voor Nederland in Dresden in de jaren ’30. Hij wist mijn grootvader uit de gevangenis te krijgen toen de nazi’s in 1935 hem zijn fabriek afhandig maakten op grond van fake beschuldigingen.

Genomineerden 2023

Voor Steenbergen Stipendium 2023 hebben juryvoorzitter Munganyende Hélène Christelle, jurylid Alexandre Furtado Melville en jurylid Juul Hondius vijf genomineerden van vier verschillende academies geselecteerd. De genomineerden bieden een duidelijk inzicht in hoe de huidige generatie beeldmakers het medium fotografie toepassen.

De genomineerden zijn:
– Uedia Ballijn – Willem de Kooning Academie, Rotterdam
– Noor Boiten – St. Joost School of Art & Design, Breda
– Aaryan Sinha – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag
– Antonia Valentina – Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
– Sean Charlton White – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/steenbergen-stipendium-2023/