Dominique Romeny zingt liedjes van de Loeiende Koevoet en Linda Luxaflex

Terug naar de Grote Wetering in het Torpedotheater op 5 april 2023

,

Hoe schrijf je je eigen geschiedenis?

Sandra Rottenberg interviewt
Servaas Tullemans toont
nieuwe en historische foto’s
Dominique Romeny zingt
nummers van
Linda Luxaflex en de Loeiende Koevoet
Pieter Klop speelt piano

Met bijdragen van o.a. kraak-historicus
Eric Duivenvoorde
en
oud bewoners van De Grote Wetering

Programmamaker Sandra Rottenberg besloot samen met
fotograaf Servaas Tullemans een portret te maken
van het karakteristieke pand aan de Weteringschans in Amsterdam, recht tegenover het Rijksmuseum. Ze woonden daar met 35 jongeren van februari 1978 tot 2 december 1980, toen het pand met een overmacht aan politie en leger werd ontruimd en daarna gesloopt. Hoe kijken zij en hun vroegere medebewoners terug op die tijd?
De verhalen markeren een periode waarin de Amsterdamse kraakbeweging floreerde en een alternatieve beweging zich rap ontwikkelde. De lokale autoriteiten wisten er slecht raad mee. Speculatie en woningnood, de geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Een prachtige recensie van Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdam Museum: Gisteren een geweldige avond in het onvolprezen Torpedotheater naar aanleiding van de podcast van Sandra Rottenberg over het kraakpand aan de Weteringschans, recht tegenover het Rijksmuseum waar ze vanaf 1978 woonde. Mooie foto’s ook, verzameld en gemaakt door Servaas Tullemans. Op 2 december 1980 werd het pand met een overmacht aan politie en leger werd ontruimd en daarna gesloopt. De podcast is al heel goed maar nog leuker was het om in een zaal vol ex-bewoners, andere oud-krakers en mensen die die periode mee hebben gemaakt door te gaan met oral history gekoppeld aan (zelf)analyse: hoe zat het met klasse- en gender verschillen in de kraakbeweging? Wat was de rol van geweld (met vergelijkingen met Extinction Rebellion nu). Mooie bespiegelingen van Eric Duivenvoorde, de historicus van de kraakbeweging, die eigenhandig honderden meters aan kraakarchief gered heeft van de vuilnisbak. Waren we – ondanks het ‘nu future’ gevoel een verwende generatie met riante bijstandsuitkeringen. Wat dachten de autoriteiten van de beweging? Goed dat er ook nog een oud-wethouder, Tineke van de Klinkenberg in de zaal zat. En natuurlijk met muziek: nummers van de feministische strijdband Linda Luxaflex vol zelfspot. Daarvan getuigde ook het politieuniform dat pianist Pieter Klop voor de gelegenheid had aangetrokken. Op 18 april weer een avond over de Grote Wetering met onder andere Henny Elout, voormalig politiechef van Bureau Lijnbaansgracht.
Luister naar de podcast Terug naar de Grote Wetering