Installatie HIC Heiloo op Dutch Designweek
Voor Dutch Design Week maakte ik 3 korte interviews: met een ervaringsdeskundige in de psychiatrie, met een moeder van een jonge patient en een zorgmedewerker.
SJARI weet hoe het is om opgenomen te worden in een psychiatrische kliniek. Nu werkt ze als

Copyright Max Kneefel
ervaringsdeskundige voor de GGZ. Wat voor herinneringen heeft zij aan het gebouw waar ze werd opgenomen? Ziet zij haar wensen terug in het ontwerp van het nieuwe gebouw van HIC Heiloo van Mecanoo?
SUSANNE is moeder van een tienerzoon die al sinds zijn zevende jaar regelmatig wordt opgenomen. Hoe ervaart zij al
s ouder het verblijf in een psychiatrische kliniek? Wat zou zij wensen als best vormgegeven omgeving voor haar zoon?
HENK is psychiatrisch verpleegkundige met een lange staat van dienst. Hoe kan de omgeving bijdragen aan herstel na een crisissituatie? Wat betekent het ‘straatconcept’ voor de HIC? Wat verandert er voor behandelaars en verplegers in het nieuwe gebouw?
Luister ook naar de podcast over het ontwerpen voor psychiatrie:
https://www.mecanoo.nl/Media/PodcastZorg voor zorg, een tijdelijk thuis
Redesigning Psychiatry stelt menselijke waarden centraal in haar visie op geestelijke gezondheidszorg. De focus ligt op het herstellen en verstellen van verstoorde relaties met het lichaam, jezelf, anderen, de omgeving en tijd. Mecanoo Architectenbouwde voort op deze visie met het ontwerp van de High Intensive Care (HIC) kliniek in Heiloo, dat een ’healing environment’ creëert op alle niveaus, van landgoed, tot gebouw en interieur. Het paviljoen is verweven met het landschap en biedt een grote variatie aan binnen- en besloten buitenruimtes. Natuurlijke materialen en kleuren zorgen voor een warme uitstraling, waardoor cliënten, medewerkers en bezoekers zich welkom en geborgen voelen. De binnenstraat, met zicht op binnentuinen, biedt prikkelarme en prikkelrijke ruimtes, waardoor cliënten hun leefwereld geleidelijk kunnen uitbreiden. Daarbij biedt deze centrale straat ruimte voor ontmoeting en perspectief op de toekomst. Gedurende het hele ontwerpproces werden de ‘zachte waarden’ niet uit het oog verloren, zelfs bij moeilijke keuzes. Zo komt Redesigning Psychiatry’s visie op mentaal welzijn tot leven in de omgeving.
Redesigning Psychiatry
Redesigning Psychiatry is een innovatienetwerk waar ontwerpers, filosofen, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen samenkomen om een wenselijk toekomstscenario voor geestelijke gezondheidszorg en een veerkrachtige samenleving in 2030 te ontwikkelen. Naast de wetenschappelijke en filosofische basis van een nieuw concept voor geestelijke gezondheidszorg, visualiseren de ontwerpers hoe zorg en ondersteuning eruit zouden kunnen zien vanuit een ander paradigma: nieuwe vormen van ondersteuning, nieuwe omgevingen, een nieuwe taal, nieuwe technologie en nieuwe verbindingen met andere sectoren.