Hans Keilson, telkens een nieuw leven, met biograaf Jos Versteegen
Wie een eeuw oud is, verwacht niet dat het leven nog veel nieuws zal brengen. Bij de joodse schrijver en psychiater Hans Keilson (1909-2011) was dat anders. The New York Times schreef een juichend artikel over zijn literaire werk, waardoor hij op zijn honderdste plotseling wereldwijd bekendheid kreeg.
Keilson was in de jaren dertig naar Nederland gevlucht voor de nazi’s, maar na de invasie bleek het ook hier niet veilig te zijn. Door onder te duiken overleefde hij de oorlog. Zijn vader en moeder werden vermoord in Auschwitz. Hun lot was zijn levenslange trauma. In zijn praktijk als psychiater hielp hij veel joodse oorlogsweeskinderen, met wie hij zich door zijn eigen ervaringen sterk verbonden voelde.
Dichter Jos VERSTEEGEN (1956) schreef de biografie Hans Keilson, telkens een nieuw leven (2023) en vertaalde de bundel Sonnetten voor Hanna (2016), die Keilson als onderduiker in het Duits schreef voor een geliefde. Literatuurwetenschapper Marita KEILSON-LAURITZ (1935) was veertig jaar met Hans Keilson getrouwd. Sandra ROTTENBERG spreekt Jos en Marita over Hans KEILSON en zijn werk. Met live muziek van Jonathan Reeder (fagot) en Ruud van Odenhoven (piano) met muziek van strijdbare componisten.