Building Herstories op 7 maart in het Nieuwe Instituut te Rotterdam; vlnr programmamaker Setareh Noorani, , kunsthistorica Wies van Moorsel en moderator Sandra Rottenberg. Foto: Floor Besuijen

Building Herstories: de vergeten architectes op 7 maart in het Nieuwe Instituut

,

https://nieuweinstitBuilding Herstories op 7 maart in het Nieuwe Instituut te Rotterdam; vlnr programmamaker Setareh Noorani, , kunsthistorica Wies van Moorsel en moderator Sandra Rottenberg. Foto: Floor Besuijenuut.nl/events/building-herstories

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag duiken we in de verborgen verhalen van vrouwen in architectuur, planning en design. Discussies, presentaties en filmfragmenten werpen licht op de vitale, maar vaak over het hoofd geziene bijdragen van vrouwen in deze vakgebieden. De avond wordt gemodereerd door Sandra Rottenberg, die onlangs ook de 2Doc podcast Vrouwen die bouwen maakte.

 

foto: Floor van Besuijen: Wies van Moorsel kreeg na 35 jaar een passend antwoord op haar brief uit 1989 die ze samen met Marga Kuperus schreef (vlnr: programmamaker Setareh Noorani, kunsthistorica Wies van Moorsel en moderator Sandra Rottenberg)


Building Herstories brengt onderzoekers, archivarissen en natuurlijk de vrouwen in kwestie samen, die niet eerder vertelde verhalen aan het licht hebben gebracht. Met elkaar bespreken ze de veranderende rollen en houdingen ten opzichte van vrouwen in de architectuurpraktijk toen en nu.

Het Herstories-traject van Collecting Otherwise heeft ervoor gezorgd dat er een andere sensibiliteit is ontstaan voor de rollen en praktijken van vrouwen in architectuur. Hoe heeft dat zijn beslag gekregen op de manier waarop we werken? Hoe zorgen we ervoor dat deze ‘herstories’ ook in de toekomst blijvend worden verzameld voor de Rijkscollectie? En wat kan er nog meer gedaan worden om de bijdragen van vrouwen aan de vormgeving van onze gebouwde omgeving te behouden en te vieren?

We laten onder andere fragmenten zien van interviews die door Lidewij Tummers zijn afgenomen in opdracht van de afdeling Collectie, als onderdeel van het Collecting Otherwise Herstories-traject, gefilmd door Marit Geluk.