Brede interesse voor woningruilweken

,

http://www.nul20.nl/dossiers/brede-interesse-voor-woningruil-amsteldorp

Uit: 020.nl
23 maart 2017
Woningruilweken slaan aan in Amsteldorp 

Bij de Woningruilweken in Amsteldorp blijkt niet alleen de verwachte doelgroep senioren geïnteresseerd in een andere woning. Meer dan vijftig huishoudens hebben zich al aangemeld. Ymere en Rochdale bieden in deze buurt op verzoek van bewoners acht weken lang de mogelijkheid sociale huurwoningen in te ruilen tegen een min of meer gelijke huur.

“Het is een mooie buurt waar vooral veel ouderen wonen die hier ook graag willen blijven,” zegt Ellen Boeser, manager Woonservice bij Rochdale, tijdens de aftrap van de woningruilweken in het verpleeghuis De Open Hof in Amsteldorp. “Het bleek dat bewoners langer zelfstandig wilden wonen. Als dat niet in de eigen woning zou kunnen, dan maar elders in de wijk,” voegt Thijs van Exel van Kennisland toe, dat bewonersonderzoek deed in de door laagbouw gedomineerde buurt. Voor de woningcorporaties Ymere en Rochdale reden genoeg om bewoners de kans te geven om binnen de eigen buurt een woning te vinden die beter bij hun huidige gezinssituatie en woonwensen past. “De woningmarkt zit op slot. Wij proberen weer meer nieuwe woningen te bouwen, maar het blijft lastig. Woningruilen kan helpen meer mensen passend te laten wonen en dat kan ook de doorstroming bevorderen,” aldus Caroline Nolet, manager verhuur en verkoop bij Ymere. Bijkomend voordeel om juist in Amsteldorp te experimenteren is dat de meeste woningen in bezit zijn van Ymere (500) en Rochdale (300). Er valt dus ook echt iets te ruilen.

Niet alleen ouderen

Half maart – een week na de aftrap – blijken vijfenvijftig huishoudens geïnteresseerd te zijn om van woning te wisselen. Opvallend is dat het daarbij niet alleen om ouderen gaat. De diversiteit van het soort huishoudens is juist groot, net als de daarmee samenhangende woonwensen, laat woordvoerder Coen Springelkamp van Ymere desgevraagd weten. “Alleenstaanden zoeken vaker een kleine woning, gezinnen willen vooral meer ruimte.” Veel mensen zijn wel honkvast en willen het liefste in de eigen straat blijven. Goedkoper wonen is vooralsnog niet als reden aangedragen om te willen ruilen.
Alleen huishoudens die gezien hun inkomen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning kunnen meedoen met de woningruilweken; scheefwoners zijn uitgesloten. Het uitgangspunt is passend wonen. Wie kleiner wil wonen kan in sommige gevallen in aanmerking komen voor een huurverlaging. Wie veel groter gaat wonen en er in comfort op vooruit gaat, moet rekening houden met een huurverhoging; dat wordt per geval bekeken. Maar het wordt geen grote huursprong, beloven Rochdale en Ymere. Dat is het grote verschil met ‘gewoon’ woningruilen waarbij de huurprijs opnieuw vastgesteld wordt. Er wordt in het experiment in Amsteldorp dan ook veel meer gekeken naar de persoonlijke huursituatie en de kwaliteit van de nieuwe woning die betrokken wordt.

Eerlijk?

Vooraf kwam de vraag op of het wel eerlijk zou zijn de mogelijkheid voor het ruilen van woningen binnen dezelfde wijk toe te laten. Andere woningzoekenden worden immers buitengesloten. Volgens Thijs Reuten, dagelijks bestuurder van Oost, is het gerechtvaardigd omdat het om een experiment gaat. Mocht de pilot in Amsteldorp een succes worden en ook elders in Amsterdam een vervolg krijgen, dan wordt die vraag wel relevanter, beaamt hij.
Geïnteresseerde woningruilers kunnen tijdens een beperkte periode – dit jaar van 9 maart tot en met 3 mei – hun interesse kenbaar maken door op hun eigen huis een bord met de tekst ‘Te ruil’ te plaatsen. Op de website woningruilweken.nl en bij het wijkservicepunt Het Hoekhuis in de Fizeaustraat kunnen zij een zelfgemaakte advertentie plaatsen. Als er na wederzijdse huisbezoeken een match blijkt te zijn, bekijken Ymere en Rochdale de gevolgen voor de huur van de bewoners. Als de huurders akkoord gaan, dan kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen. Op eigen kosten, zeggen de corporaties er voor de zekerheid bij.